Feedback

‘Jullie zouden naakt voor elkaar moeten poseren!’ riep de docent tekenen op de kunstacademie. Daar stond je dan als eerstejaars student achter je schildersezel. Na maanden paraplu’s, koffiepotten, koolbladeren en andere dingen naar waarneming te hebben getekend stond er een naaktmodel voor je neus. Dat was even wennen. Je moest bijvoorbeeld veel sneller werken, het model bleef hooguit 10 minuten staan voordat zij van pose veranderde.

Man Ray

Tijdens de studie gingen we allemaal met de billen bloot, niet fysiek maar wel op andere manieren. Vooral de gastdocenten vonden het belangrijk dat er tijdens elke les gezamenlijk ideeën, projectomschrijvingen en fotowerk werden besproken. Meestal zag ik er tegenop. Ik had lang niet altijd zin om anderen mee te nemen in mijn onderzoek.

Het presenteren werd wel makkelijk naarmate je het vaker deed. Ik merkte dat feedback geven en ontvangen verdieping bracht. Hoe waardevol die momenten waren was toen lang niet altijd duidelijk. Maar je voelde dat er iets bijzonders gebeurde. Vooral tijdens deze lessen heb ik leren kijken, naar werk van anderen en dat van mezelf.

Hoe belangrijk het is en blijft om eigen werk te presenteren merkte ik een paar weken geleden weer. Tijdens het wekelijkse Firma Delfshaven-overleg hielden collega’s hun pitch voor ons. Twee mensen met een tof idee, een goed verhaal en mooie animatiefilmpjes om het te illustreren. Behalve complimenten werd er ook feedback gegeven. Er konden dingen beter en dat kregen zij ook te horen. Het was bijzonder om te zien dat de pitchers daar echt voor openstonden. Ik was trots op ze, presenteren voor bekenden is meestal spannender dan voor mensen die je niet kent.

Het geven van een presentatie geeft je de kans om je werk op een effectieve en snelle manier aan te scherpen. Niet alleen door de feedback van anderen maar ook door het durven laten zien en horen waar je mee bezig bent. Of je je nou meer of minder zenuwachtig voelt, neem je voor het regelmatig te doen. Het brengt je altijd een stap verder. Presenteren aan anderen is staan voor je ideeën en werk. Je kunt het niet vaak genoeg doen!

 

Isabelle Boon