Ondernemershuis

Het Ondernemershuis is een initiatief van Firma Delfshaven. De komende jaren werken wij aan een plek in de wijk waar kleine ondernemers en stagiairs aan elkaar worden gekoppeld.

Laboratorium voor kleine lokale ondernemers en stagiairs
Het Ondernemershuis is een werkplek in de wijk waar kleine ondernemers en stagiairs elkaar ontmoeten, met elkaar samenwerken en elkaar versterken. Voor lokale ondernemers en partijen een plaats waar kleine en grote opdrachten kunnen worden uitgezet. De opdrachten worden uitgevoerd door stagiairs, begeleid door kleine ondernemers met vakkennis. Voor studenten en opleidingsinstituten is dit een ideale omgeving om kennis te maken met de kansen van klein ondernemerschap.

Verzamelplaats van cases
Het gebied Delfshaven bruist van de nieuwe initiatieven en ontwikkelingen. Kleine ondernemers zoeken hier hun weg in, partijen als de gemeente Rotterdam, woningcorporaties, gebiedsteam en vele anderen zoeken antwoorden op vragen. Dit levert kleine en grote cases op waar aan gewerkt moet worden. Deze kunnen worden neergelegd bij het Ondernemershuis.

Vindplaats van lokale kwaliteiten
Bij het Ondernemershuis Delfshaven zijn kleine, lokale ondernemers aangesloten. Met elkaar hebben zij veel kwaliteit in huis. Opdrachtgevers hoeven niet te shoppen, maar kunnen op een centrale plek in de buurt terecht.

Structurele stageplekken in leren ondernemen
Stagiairs gaan in multi-disciplinaire teams aan de slag met de verzamelde cases. Dit doen zij samen met de lokale ondernemers. Samenwerken en leren ondernemen staan centraal. De doorloop aan cases en de inzet van lokale, betrokken ondernemers zorgen voor structurele en interessante stageplekken.

Leerplaats
In het Ondernemershuis worden workshops en trainingen gegeven voor kleine ondernemer en stagiairs. Deze gaan over allerlei facetten van het ondernemerschap.

Lokale economie versterken
Stagiairs krijgen op ondernemende manier kennis van het reilen en zeilen binnen het werkgebied. De kans dat ze later als ondernemers of op een andere manier doorstromen binnen het gebied is reëel. Dit versterkt de lokale economie.

Social Return of Investment
Ondernemend investeren in studenten levert een maatschappelijke meerwaarde op: betrokken, ondernemende jonge mensen met kennis van het gebied waarin ze geleerd en gewerkt hebben.

Verdienmodel voor ondernemers
Ondernemers werken aan de cases en begeleiden de stagiairs. Om tot een goed verdienmodel te komen moten er verschillende geldstromen op gang komen. Dit is in ontwikkeling.

Gesprekspartners

  • Initiatiefnemer Firma Delfshaven
  • Partners die al betrokken en geïnteresseerd zijn: Hogeschool Rotterdam, Albeda College, Rabobank, Coöperatie Delfshaven, Impact HUB, gebiedsteam Delfshaven,
  • Gewenste partners: Grafisch Lyceum, gemeente Rotterdam, groeiend aantal kleine, betrokken ondernemers.

Locatie
De locatie staat nog niet vast. Er zijn gesprekken gaande met Impact HUB. Woningcoöperatie Havensteder heeft aangegeven mee te willen denken. Andere opties worden verkend.